Acest sortiment provine de la producatorii de cafea din regiunea inalta a provinciei Lam Dong (altitudini de peste 1400 m), fapt ce contribuie la calitatea exceptionala a acestei cafele.
Vietnam Lam Dong Arabica
35,2 lei
Descriere
Cafeaua a fost adusa in Vietnam in anii 1800 si, de-a lungul perioadei coloniale franceze, Arabica a fost cultivata pe multe plantatii detinute de cetateni francezi. Cu toate acestea, din cauza unei variatati de factori politici si economici (inclusiv un razboi civil masiv si interdictiile comuniste ulterioare privind proprietatea privata a terenurilor), Vietnamul a intarziat sa atinga orice relevanta reala ca tara producatoare de cafea. In anul 1990, Vietnamul era responsabil pentru un procent de 1 % din comertul mondial cu cafea.
Toate acestea s-au schimbat insa dupa anul 1990, in prezent Vietnamul fiind a doua tara cu cea mai mare productie de cafea din lume, dupa Brazilia. Acesta este un rezultat al investitiilor masive in productia de cafea, posibile in urma liberalizarii proprietatilor funciare in cadrul reformelor de la mijlocul anilor 1980 si recomandarilor de politica alea Bancii Mondiale / FMI (care ii stimuleaza pe fermieri sa produca sortimente de cafea pentru export).
Situatia de crestere rapida a productiei a lasat insa putin loc pentru cafeaua de inalta calitate. Asadar, aproximativ 95-97 % din productia totala este Robusta si, desi productia de Arabica a crescut in ultimii ani datorita extinderii zonei de plantare si a imbunatatirii randamentului, aceasta reprezinta inca foarte putin din productia globala de cafea din Vietnam.
Productia de cafea din Vietnam este concentrata in zonele montane centrale (80%), iar varietatea Arabica provine aproape in totalitate din regiunea Lam Dong. Terenul din aceasta zona este numit de catre localnici “Bazan Red” (sol rosu de bazalt) si ofera conditiile perfecte pentru cultivarea cafelei. Acest bogat sol vulcanic montan, impreuna cu inaltimile montane, contribuie la dezoltarea lenta si uniforma a boabelor, ceea ce duce in final la o cafea mai buna si mai dulce.
Alte informatii
Grupa | Single origin Arabica |
---|---|
Tara de Origine | |
Regiune | Lam Dong |
Altitudine | 1400 – 1600m |
Aciditatea | |
Tarie Cafea | |
Metoda de Procesare | naturala |
Note de Degustare | |
Cantitate | |
Macinare | |
Grad de Prajire | Mediu |
Varietate | catimor |