Transport gratuit la comenzi peste 149 lei

20% DISCOUNT la prima achiziție dacă te înscrii la NEWSLETTER (excluse produsele aflate în promoție)

Cafea de specialitate: ce anume o face specială?

Vă mai amintiți reclama cu „nu orice cartof ajunge Star Chips”? Ehe, ce să zicem…  se cam aplică și la cafea: nu chiar orice bob de cafea ajunge cafea de specialitate.

Specialiștii susțin că nu cafeaua în sine este complicată, ci procedeul de producere, întrucât implică efort susținut, dedicare, atenție.

Termenul de „cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată în anul 1974, de către Erna Knutsen, în „Tea & Coffee Trade Journal”. Era o revistă de specalitate, o revistă dedicată comerțului.

Cine stabilește care cafea e cafea de specialitate

Deși e un termen tot mai des folosit mai ales de pasionații de cafea, cafeaua, pentru a fi clasificată drept „cafea de specialitate”, trebuie să îndeplinească două criterii stabilite de SCA (Specialty Coffee Association).

Așadar, nu consumatorul stabilește care cafea e cafea de specialitate. Nu pentru că n-am avea încredere în gusturile lui, ci pentru simplul fapt că există specialiști. Există degustători de cafea care investesc timp, bani și energie pentru a se pregăti în permanență. Totul pentru ca ei să aibă un cuvânt de spus în industria cafelei. Unul destul de greu.

D-a lungul timpului, cei implicați în domeniul cafelei au creat asociații comerciale dedicate cafelei. Indiferent de nume sau localizare, acestea au rolul de a promova cafeaua. În cadrul acestora se întâlnesc producători, comercianți, exportatori și furnizori de echipamente. Rolul lor e de a înțelege cât mai bine piețele de cafea. Mai ales ce-și dorește consumatorul de cafea. Doar așa vor ști cum să îmbunătățească producțiile pentru a oferi o cafea de calitate superioară.

Criteriile Specialty Coffee Association

În primul rând, cafeaua nu are voie să prezinte niciun defect major și sunt acceptate maxim cinci defecte minore. Bobul de cafea e analizat milimetric, întrucât nimeni nu-și permite să greșească și să clasifice eronat o „cafea de specialitate”.

Apoi, la degustare, cafeaua trebuie să primească minim 80 de puncte din 100. Se ține cont de abslut orice detaliu. De la gust până la cremozitate ori modul în care aroma este pusă în valoare. Un bob de cafea fără imperfecțiuni este plin, amplu, armonios. Nu e vorba de subiectivitate în alegere, ci e aproape știință. Totul se face cu maximă responsabilitate.

Ce anume face ca o cafea de specialitate să fie specială

Cafeaua de specialitate se diferențiază nu doar prin modul de cultivare, cât și prin faptul că recoltarea se face manual. Acest lucru solicită atenție sporită și timp, întrucât boabele sunt verificate bine, ca nu cumva să prezinte defecte.

Pentru ca un bob de cafea să fie perfect e nevoie de un sol excelent, poziționat la altitudinea care trebuie și cultivat în perioada adecvată a anului. Apoi, culturile se verifică mereu, astfel încât culesul boabelor de cafea să se facă exact când trebuie. Orice depășire a acestui „la timpul potrivit” înseamnă riscul de a avea o cafea care nu mai e cafea de specialitate.

De-a lungul timpului, s-au identificat 124 de specii de cafea în întreaga lume. Cu toate acestea, doar patru tipuri au devenit cele mai cunoscute- Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa. Fiecare pasionat de cafea are un sortiment de cafea preferat, iar alegerea nu poate fi comentată cât timp gusturile nu se discută.

Statele recunoscute pentru cele mai multe culturi de cafea de specialitate sunt Columbia, Etiopia, Brazilia, Kenya, Nicaragua, Indonezia și Vietnam. Le favorizează și solurile extrem de prielnice și calitative.

Cafea de specialitate la Maison du Cafe

            Puteți experimenta aroma intensă a ceea ce înseamnă cafea de specialitate și la noi. Pe www.maisonducafe.ro  găsiți o selecție de cafele de specialitate. Astfel, aveți posibilitatea de a testa gustul desăvârșit al celor mai sofisticate cafele. Rafinamentul unei cafele de specialitate se simte. Și putem spune chiar că nu se uită…

Maison du Cafe este o afacere de familie. Prăjitoria de cafea a pornit ca o aventură și, în cei peste zece ani de activitate, am reușit să transformăm în artă întregul procedeu de prăjire a boabelor de cafea.

La noi, boabele de cafea sunt prăjite tradițional, după o metodă artizanală pe care ne-am însuțit-o de la meșteri cafegii din Italia, folosind lemn de fag.

Suntem singurii din țară care folosesc lemnul de fag la prăjirea boabelor de cafea, fapt care conferă cafelei un gust autentic, care e foarte probabil să dea dependență. O dependență pozitivă, spunem noi.

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.

*Reducerea nu se aplică la produsele aflate deja în promoţie

Whatsapp Icon