Descriere

Uluk Timor Ermera e ca o călătorie printre simțuri și arome. Ierburile aromatice își dezvăluie savoarea în toată splendoarea prin acest sortiment de cafea cu aciditate citrică, de intesitate medie. Clienții fideli ai acestei cafele ne-au spus că e ceva special în gustul cafelei Uluk Timor Ermera, ceva ce-i face să îi rămână fideli… se întrepătrund savori, tocmai acest fapt creând o adevărată poveste senzorială în ceașca de cafea, pe care n-ai cum să o uiți!

Uluk Timor Ermera este un sortiment care îmbină cu succes soiurile Catimor și Typica. Ușor uleioase la atingere, boabele de cafea sunt procesate prin spălare, un procedeu extrem de răspândit în America Latină și Africa de Est. Astfel, boabele de cafea își păstrează pe deplin claritatea, aciditatea și curatețea. „Lavado”, așa se numește metoda de pocesare specifică zonei Timorului, o metodă tradițională, care reușește să creeze un sortiment de cafea unic ca gust, ușor picant, mult pe gusturi pasionaților de cafea din SUA, Indonezia, China, Germania și Australia, principalele state importatoare de cafea din Timor.

În Timorul de Est, locul de origine a cafelei Uluk Timor Ermera, pe aproape 16% din suprafața de teren cultivată sunt plantați arbori de cafea. Nu este o zonă care să se bazeze exclusiv pe producția de cafea, cu toate că sunt mii de familii care beneficiază de pe urma plantațiilor de cafea. Acest fapt plasează Timorul de Est pe locul 30 în lume, în clasamentul producătorilor de cafea, după o tradiție în cultivarea cafelei care datează din secolul al XIX-lea.

Câteva detalii referitoare la acest sortiment:

Este o cafea cu un profil picant. Descriptorul cheie în aromă sunt ierburile aromatice.
Este o cafea care este ideală pentru espresso și moka.
Are un scor general conform scalei SCA de 83,5 puncte.
Aciditatea sa este citrica si malica, cu o intensitate medie.
Are un corp de intensitate medie si este uleios la atingere.
Este o cafea care este cultivată în regiunea Ermera.
Este o cafea din specii arabica – un amestec de soiuri Catimor și Typica.
Este o cafea procesată în spălare aerobă.

Ce ar trebui să știți despre Timorul de Est, ca loc de origine al acestui sortiment:

Are 13 regiuni de cultivare a cafelei, fiecare avand un profil propriu și diferențiat
90% din producția sa este din specia Arabica și 10% din specia Robusta.

15,59% din terenul cultivat, reprezentand 59.278 hectare, este plantat cu arbori de cafea.
Cele mai cultivate soiuri de arabica sunt Catimor, Typica, Sarchimor și Timor Hybrid.
Producția sa este mică, cu cateva mii de familii ce sunt dependente de cultivarea cafelei.

Este al 30-lea cel mai mare producător de cafea din lume.
Cultivarea cafelei a început pe teritoriul său la începutul secolului al XIX-lea
Cafeaua este culeasă din mai până în septembrie și este exportată din august până în decembrie.
Metoda tradițională și cea mai uzuală de procesare a cafelei se numește Lavado.
Majoritatea plantațiilor de cafea din Timor sunt cultivate la o altitudine cuprinsă între 1.200 și 1.700 metri deasupra nivelului mării.

Principalele cinci țări importatoare de cafea din Timor sunt: Statele Unite ale Americii, Indonezia, Germania, China și Australia.
Topografia Timorului de Est este reprezentată o falie formată din lanțuri muntoase, cu vârfuri precum Muntele Tatamailau, care atinge 2.963 m deasupra nivelului mării.

Timorul de Est are două ecosisteme distincte: ecosistemul terestru, cu parcuri naționale și o diversitate de faună și floră și ecosistemul marin, care are cea mai mare biodiversitate de pe planetă.

Terenul cultivat în Timorul de Est este diferit deoarece este terasat, iar solurile vulcanice sunt erodate și sunt umbrite, factori care favorizează reglarea apei.

Clima țării este tropicală și are microclimate, în mare parte aride, cu un sezon ploios scurt și o medie de precipitații de 1.200 mm. Temperaturile de coastă sunt aride fiind o țară tropicală cu un sezon ploios scurt și o medie de precipitații de 1200 mm. Întreaga țară are microclimate diferite, în funcție de zonă.