Transport gratuit la comenzi peste 149 lei

20% DISCOUNT la prima achiziție dacă te înscrii la NEWSLETTER (excluse produsele aflate în promoție)

Ce mai înseamnă obiceiul de a bea cafea acasă

Cafeaua pentru acasă de la Maison du Cafe

Ne-am obișnuit să bem cafeaua în oraș. E comod și rapid. Ai o largă varietate de sortimente. Dar chiar și așa… nu ți-e dor de vremurile în care era ceva obișnuit să bei o cafea acasă? Era motiv de taclale cu prietenii sau chiar pur și simplu unul dintre tabieturile de dimineață. Nu e nostalgie, dar e un obicei pe care parcă l-am lăsat undeva în urmă.

Noi vindem multă cafea pentru acasă, așa că e oarecum firesc să ne gândim c-ar trebui să ai în bucătărie o cafea de calitate, proaspăt prăjită. Și dacă e prăjită și cu lemn de fag, cum numai la Maison du Cafe găsești, atunci ar fi păcat să nu te gândești tot mai serios la a-ți pregăti cafeaua acasă ca în oraș.

Dacă italienii au cultura lor și-și beau cafeaua la scară, la acele baruri de cartier unde e ceva normal să vii, bei cafeaua pe fugă și pleci, la noi nu-i chiar așa… românii au fost mereu obișnuiși să bea cafea acasă. De la acele improvizații până la sortimentele de acum, cafeaua acasă era un moment în care erai tu cu tine și gândurile tale.

A pregăti o cafea acasă înseamnă gânduri, ritual, stare de bine

Să bei cafea acasă e un obicei. Indiferent de rețetă, o cafea acasă e semn că te simți bine. Ești în universul tău. E confort. E o clipă pe care o poți savura în tihnă. Nu-i chiar magie, dar o cafea acasă e un răsfăț pentru care îți faci timp.

Și toate astea indiferent dacă e o cafea făcută acasă la ibric, la esspresor, filtru sau moka.

Ce îți spui la o cafea acasă? Îți spui multe. Nu doar te bucuri de miros și arome, ci e și o variantă la îndemână de a-ți trece pe hârtie gândurile. Specialiștii vorbesc despre obiceiul Morning Pages, practicat de cei care își încep ziua cu câteva gânduri scrise în jurnal. Și ce anume poate fi excelent pentru a fi cât mai cursiv și sincer în exprimare dacă nu o cafea de acasă? S-ar putea să fii și tu printre cei care au acest obicei. Sau nu. Numai că e o recomandare de care ai putea să ții cont pe viitor.

O cafea acasă- de la gest firesc și tihnit la gest mecanic și pe fugă

Derulând prin cutia cu amintiri, ne-am adus aminte că a face o cafea acasă era ceva firesc. Părinții nu plecau de-acasă fără a bea o primă cafea acasă. Ei aveau timp. Sau poate că își făceau timp. Dimineața, la micul dejun, era primul moment al zilei în care toți stăteau la masă. Vorbeau. Își spuneau ofuri. Își spuneau ce au de făcut. Se ascultau. Fără telefon, fără tabletă, fără nimic. Era firesc. Doar că azi…

Uneori, aceste gesturi mici și cât se poate de normale erau parte din noi. S-ar putea să fie și astăzi, doar că… mai avem timp de-a cafea acasă?

Cafeaua pentru noi e stil de viață

Înainte să ne apucă să scriem despre ce mai înseamnă să bei o cafea acasă, am fost primii care am răspuns. Și ne-am dat seama că noi, fiind mereu printre boabe de cafea, aproape că nici noi nu ne mai bucurăm de o cafea acasă. Mai ales în zilele în care suntem fie la cafeaneaua din strada Vasile Alecsandri, nr. 4, din Iași, fie la prăijitoria de la Gara Nicolina, pregătind pachete de cafea pentru voi.

Acum, când totul a evoluat, simbolistica gestului de a face cafea acasă e mai mult mecanică. Nu mai stai să păzești cafeaua să nu dea în foc, cum făcam când cafeaua era băută la ibric. Acum, aparatul lucrează pentru fiecare. Nu mai facem noi cafea acasă, o fac mașinile.

Ce poți să faci ca să transformi din nou în ritual pregătirea cafelei acasă

Ia-ți timp. Într-o lume în viteză și mereu pe fugă, ia-ți timp. Chiar și dacă nu faci o cafea la ibric, deci nu trebuie să o păzești ca odinioară, încearcă să-i adaugi un strop de ceva care te reprezintă. Nu știm, poate o bei cu două lingurițe de cafea învârtite doar în direcția spre stânga. Acesta e un gest minor, dar care te face să fii conectat cu cafeaua. Nu mai învârți în gol.

Așează-te și savurează cafeaua. Mai ales pe aia de dimineață, că nu se știe dacă mai ai cum să bei vreo cafea acasă și în timpul zilei. Nu contează că trebuie să te fardezi, că întârzii sau cine știe ce. Nu, stai în liniște. Cum spuneam, pune-ți ordine în gânduri. Deschide un jurnal. Sau citește câteva articole despre ce vrei tu.

Începe să-ți inviți apropiații la cafea. Nu în oraș, ci acasă. Povestiți. Acasă e un loc cald. Acasă e apropiere. Când ești gazdă, vrei-nu vrei, trebuie să îți dai silința. Te face să fii prezent.

S-ar putea să spui că ceaiul se potrivește mai bine lângă o carte, dar și-un cappucino merge numai bine. Așa că uite un alt mod în care poți să trasformi cafeaua într-un ritual.

Ce-ți trebuie pentru a face toate astea

În primul rând, cafea. Și nu orice fel de cafea. Dacă nu ești pasionat de cafea, s-ar putea ca toate cafelele să ți se pară la fel. Numai că nu-i chiar așa. Nu-i deloc așa.

O cafea bună se cunoaște după aromă, gust și parfum. Și mai ales după data la care a fost prăjită. În comerț nu ai cum să găsești un pachet pe care-ți scrie data prăjirii cafelei. Ai să găsești, în schimb, data la care expiră. Nu-i bun.

Tocmai de asta vrem să-ți povestim despre cafeaua Maison du Cafe. Acea cafea prăjită cu lemn de fag, după o metodă artizanală, unică în România. Noi ne-am însușit rețeta de la meșterii italieni ai cafelei. Avem un magazin generos în sortimente de cafea proaspăt prăjită. E pe www.maisonducafe.ro .

Numai că nu e vorba despre noi aici… e vorba despre cafea. Și despre tine. Și despre câteva sfaturi care s-ar putea să te ajute atunci când vrei să transformi pregătirea cafelei într-un adevărat ritual.

O cafea acasă capătă sensul pe care tu i-l dai. Pe fugă sau ca răsfăț? Diferența o face cafeaua și timpul alocat. Noi ți-am oferit câteva idei. S-ar putea să-ți folosească. Ne-ar bucura.

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.

*Reducerea nu se aplică la produsele aflate deja în promoţie

Whatsapp Icon