Ziua Mondiaă a Diabetului ne-a provocat oarecum să căutăm nu doar informații despre diabet, ci și despre cât de indicat este consumul de cafea în rândul pacienților diabetici. Astfel, am aflat că un studiu al cercetătorilor de la Harvard a arătat că „persoanele care consumau mai mult de o cană de cafea pe zi aveau un risc de a face diabet de tip 2 cu 11% mai mic, în timp ce persoanele care consumau sub o cană aveau un risc cu 17% mai mare de a face diabet de tip 2.”, scrie viatacudiabet.ro. Asta nu înseamă că nu există restricții în privința consumului de cafea, susțin medicii diabetologi, ci că e nevoie de moderație și responsabilitate.
Cafeaua poate fi consumată și de persoanele care au diabet numai dacă medicul acestora și-a dat acordul. Unul dintre argumentele în favoarea consumului de cafea sunt antioxidanții pe care aceasta îi conține. Aceștia au rol preventiv inclusiv când vine vorba despre diabetul de tip 2. Cu același efect preventiv acționează și cantitatea de magneziu și crom din cafea. Una dintre reguli, dacă ar fi să o numim astfel, e ca acea ceașcă de cafea să fie consumată dimineața, la micul dejun. Sigur că studiile nu se limitează doar la o cafea pe zi, însă cum noi nu suntem medici, nu ne permitem să facem recomandări în acest sens. Cert e că dacă medicii v-au dat ok-ul, pe www.maisonducafe.ro sigur veți găsi sortimentul de cafea care să vă placă. Inclusiv cel decofeinizat e de luat în seamă.
Consumul cafelei în rândul pacienților diabetici n-a fost scutită de argumente contra. Cea mai puternică motivație stă în faptul că e foarte posibil să fie afectată rezistența la insulină. Un motiv în plus să cereți sfatul medicului atunci când aveți dubii dacă să consumați sau nu cafea dacă sunteți pacient diabetic. Totuși, chiar și așa, diabetul nu mai stee acel bau-bau de care fugeau toți în urmă cu decenii. Medicina a evoluat, tratamentele dau șansa pacientului diabetic să ducă o viață cât se poate de normală. Nu mai există la fel de multe interdicții, ci totul se rezumă la moderație și echilibru. De aceea, noi suntem încrezători când vine vorba despre cafea. Excesul dăunează în absolut orice. Dar să-ți faci o poftă e și un mod de a te răsfăța. Și cafeaua are capacitatea de a răsfăța simțuri.
De asemenea, ca să fim înțeleși, când vorbim despre cafeaua pe care un pacient diabetic o consumă, e clar că ne referim la cafeaua neagră, simplă, fără îndulcitori, siropuri sau orice alte „ajutoare” din aceste categorii. Persoanele cu diabet reacționează diferit la cofeină, asta nu mai e cazul să explicăm de ce pentru că explicația simplă și pe înțelesul tuturor e că organismul fiecăruia este diferit. Așadar, mai întâi mergeți pe la medic și apoi cotrobăiți pe www.maisonducafe.ro ca să vă alegeți o cafea proaspăt prăjită cu lemn de fag, la foc domol, după o rețetă artizanală pe care am învățat-o de la meșterii cafegii din Italia.