Cea mai scumpă cafea face parte din categoria „știați că…”. Prețul unei cești de cafea Kopi Luwac e între 35 și 100 de dolari (scrie digi24.ro). Un kilogram se vinde, în medie, cu aproape 1000 de euro! Și să nu credeți că nu există cerere… tocmai, există cerere din plin, asta pentru că oamenii vor să simtă chiar ei de ce e această cafea cea mai specială din lume. Interesant până aici și tentant să ne gândim că măcar o dată în viață am putea face o astfel de aroganță, dar… ce are această cafea așa special de e cea mai scumpă din lume?
Care este procedeul?
Eh bine, procedeul prin care se obține nu ne-ar trece prin minte nicicând. Niște animăluțe numite zibete mănâncă boabele de cafea și apoi le digeră. Astfel sunt „culese” din excrementele acestora. Parcă nu ți se mai pare chiar așa tentant, nu? Poate ție, că lumea e înnebunită! Tocmai procesul de fermentație din stomacul zibetelor dă savoare cafelei, căci bobul de cafea nu e distrus de sucurile gastrice. Evident, după ce au fost digerate, boabele de cafea sunt spălate și dezinfectate, fiecare bob este cules manual.
Cea mai scumpă cafea este una exclusivistă fără doar și poate și să nu vă imaginați că zibetele aleg la întâmplare boabele. Nicidecum! Nu se știe cum fac, însă aleg boabele cele mai dulci și cele mai coapte, cele cu proprietățile cele mai bune. Cert e că e o cafea extraordinară, că doar nu degeaba și-a câștigat titlul de cea mai scumpă din lume. Sigur, nu tot ce-i scump e și cel mai bun. Însă n-ar fi putut da greș atâția specialiști într-ale cafelei, nu? Cert e că o cafea Kopi Luwak cucerește prin gust rafinat, tărie și note florale. E o cafea complexă, care se dezvăluie în totalitate iubitorului de cafea.
Cea mai scumpă cafea în The Bucketlist
Sortimentul de cafea a dobândit și mai multă popularitate după apariția filmului „The Bucketlist”, în care se servea tocmai Kopi Luwak. Deși site-urile de specialitate vând acest sortiment de cafea, datele arată că mulți dintre clienți sunt păcăliți pentru că producția anuală e de numai 2200 de kilograme/ an, iar vânzările sunt cu 5000% mai mari decât producția originală. Interesant să vedem până unde merge specula ori fake-ul, dacă au ajuns să falsifice până și un sortiment de cafea, cea mai scumpă cafea.
Procesul de producție se remarcă prin metoda tradițională indoneziană. Calitatea cafelei produsă de zibetele lăsate în mediul lor natural este mult peste cea produsă de animalele închise în cuști. De aceea, pe eticheta produselor se specifică dacă procedeul de obținere a fost sau nu autentic.
Cafeaua Kopi Luwak este recoltată din insulele Jawa, Bali, Filipine, Sulawesi și Timorul de Est.
Vă lăsăm atașat și un video care arată întocmai întreg procesul: