Cum este consumul de cafea în România? Sunt oameni care preferă cafeaua pentru gust. Alții spun că e un tabiet la care le e greu să renunțe. În timp ce o altă categorie de consumatori de cafea afirmă că beau cafea pentru proprietățile bune pentru sănătate pe care le are. Sigur, sunt medici care contrazic beneficiile, însă aproape la unison e acceptată ideea că depinde mult cantitatea de cafea consumată zilnic.
Românii, pe vremuri, când nu aveau acces la cafea de calitate, se amăgeau că știu ce e aia cafea. Știu că atunci când eram mici, era Nova Brazilia sau ceva de genul. Gustam, că nah, eram la vârsta la care n-aveam voie și nevoie de astfel de doze de energie, însă nu era un gust care să te dea pe spate… anii au trecut, lumea s-a schimbat, totul a evoluat. Inclusiv gusturile în materie de cafea. Studiile referitoare la consumul de cafea arătau, în urmă cu zece ani, că doar 50% dintre români consumă în medie cam două cafele pe zi. Astăzi, datele arată că tendința e de a consuma chiar mai mult de două cafele pe zi, chiar 4-5 cafele. Tendința în creștere e oarecum explicabilă, căci astăzi, piața de cafea oferă tot felul de sortimente de cafea, așa că e aproape imposibil să nu găsești cafeaua care să îți mulțumească preferințele.
Românii preferă cafeaua măcinată (2/3 din totalul pieței), urmată de cafeaua solubilă și capsulele de cafea pentru espressor. La nivelul anului 2019, în România, consumul de cafea era de aproape 2,3 kg de cafea/ locuitor/ an. Acest fapt plasează România pe locul 49 în clasamentul relizat de World Research Institute. Cei mai înrăiți consumatori de cafea se află în mediul urban și au vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. La nivelul anului 2021, piața cafelei din România a înregistrat o cifră de afaceri de 400 de milioane de euro pe an, se arată într-un articol al jurnalul.ro. Încă există o diferență mare între mediul rural și cel urban, însă și segmentul de pe rural începe să recupereze decalajul. Explicația e simplă. S-au deschis tot mai multe magazine în zone rurale, iar acest lucru înseamnă acces al oamenilor din mediul rural și la astfel de produse.
Totuși, consumul de cafea de 2,3 kg/ an nu e chiar aproape de media europeană, situată cam la 5 kg de cafea consumată anual. Suedia și Danemarca sunt țările în care se consumă cea mai multă cafea, cam 10 kg de cafea/ media de locuitor. Surprinzător, Italia înregistratează un consum de numai 6 kg de cafea per cap de locuitor, la egalitate cu Germania.
Cafeaua de dimineață a devenit un obicei care de care s-au atașat tot mai mulți dintre români. Consumul de cafea îi energizează, pare a fi răspunsul majoritar. Pe parcursul zilei, cafeaua e consumată la birou sau în oraș, ca motiv de socializare și relaxare. Pe lângă acestea, adăugăm și beneficiile cafelei: stimulează atenția, previne apariția bolilor cardiovasculare și chiar a diabetului (în cazul unui consum moderat) și e un excelent antioxidant.