Ne-am dorit să delectăm gusturi pretențioase și am ales să readucem în zilele noastre rețeta cafelei aristocraților din vremea remarcabilului om politic Alexandru Marghiloman. Cafeaua Marghiloman rămâne singura rețetă românească de cafea. Legenda spune că rețeta se datorează valetului lui Alexandru Marghiloman, nevoit să improvizeze prepararea unei cafele, pe când politicianul se afla la vânătoare.
Alexandru Marghiloman ar fi cerut o cafea. N-a contat că în pădure, un loc impropriu pentru exclusivități, aproape că era imposibil să ai la îndemână toate cele necesare pentru a prepara o cafea. Astfel, întrucât în locul respectiv nu era apă, cafeaua a fost pregătită cu rom. Gustul i-a plăcut la nebunie omului politic, așa că vestea acestei noi rețete de cafea s-a răspândit cu ușurință în cercurile boierimii. De-a lungul timpului, rețeta a fost rostogolită, adică a primit tot felul de note individuale și specifice locului care a ales să o comercializeze.
Cafeaua Marghiloman/ Marghilomana se prepară destul de ușor, chiar dacă cei de la Curte, în acele vremuri, au făcut un real ritual din prepararea cafelei. Într-un ibric, se adaugă la fiert 100 ml de rom sau cognac, cu două linguri de zahăr. Când începe să fiarbă amestecul, se adaugă trei linguri de cafea. Se oprește focul, se lasă la infuzat 2-3 minute pentru a „coborî” cafeaua, apoi se toarnă într-o ceașcă și se servește după tabietul fiecăruia…
Nouă ne-a plăcut povestea prima dată, așa că ne-am spus că n-ar fi rău să o preparăm și noi, să vedem cum e la gust. Până să ajungem la varianta pe care voi o puteți comanda de la noi, au cam fost ceva încercări de tot felul. A fost nevoie să stabilim cantități și să facem în așa fel încât să îi cucerim definitiv pe acei iubitori de cafea care vor să experimenteze gusturi inedite și să se bucure de o cafea cu tărie intensă și aciditate scăzută, a cărei notă distinctivă e dată de aroma pătrunzătoare a romului de Jamaica. E foarte posibil ca la prima degustare să-ți pară ușor masculină, însă senzația e doar pasageră, fiindcă trece imediat ce papilele se obișnuiesc cu rafinamentul involuntar manifestat de acest dans al savorilor boabelor de cafea prăjite atent, la o temperatură optimă, cu lemn de fag, în prăjitoria noastră.
Cafeaua Marghiloman e sofisticată și aristocrată sau, cum mai glumim noi uneori, nu-i chiar pentru oricine, dar poate deveni preferata oricărui iubitor de cafea!