Până la aroma finală, boabele de cafea trec printr-un procedeu de prăjire definit drept artă de cafegii. Și nu-i deloc pompos termenul, dacă e să avem în vedere faptul că atunci când sunt recoltate, boabele de cafea sunt verzi. Depinde de măiestria „prăjitorului” să scoată la suprafață calitățile cafelei. Totul e despre detalii și pasiune, chiar dacă din exterior totul pare simplu. Putem jongla inclusiv nivelul de cofeină, deși am putea crede că n-avem cum. Avem, vă spunem noi. De exemplu, cu cât cafeaua are un grad de aciditate mai scăzut, cu atât conținutul de cofeină e mai scăzut. Așadar, rețineți că la cafea, nivelul de cofeină nu e niciodată același!
La noi în prăjitorie folosim lemne de fag atunci când prăjim cafeaua, fiind singurii de pe piața din România care apelează la această manieră artizanală de prăjire a boabelor de cafea, deprinsă de la maeștrii din Italia, cafegii care și-au dedicat întreaga viață descoperirii cafelei și a secretelor pe care aceasta le are bine ascunse.
Prăjirea cafelei presupune mai multe etape. Astfel ajunge să fie pusă cu adevărat în valoare. Cu cât prăjirea e mai intensă, cu atât și aroma e mai evidentă în privința celor trei tipuri de cafea dintre cele mai cunoscute:
- – ușoară (light roast), însă gustul pare nedezvoltat, chiar dacă vorbim despre o aromă blândă. La acest nivel al prăjirii, boabele nu sunt uleioase la suprafață, au o culoare maro deschis;
- – mediu (medium roast)– e ideală pentru espresso sau orice tip de cafea care conține și lapte. Are o aromă delicată, plăcută gustului, bine definită și bogată. Dacă ne raportăm la un mediu-intens, atunci culoarea capătă nuanțe închise, gustul e ușor amărui și tare, iar suprafața boabei e ușor uleioasă;
- – intens (dark roast)– prăjirea e de durată și se face la o temperatură relativă, gustul fiind puternic și chiar cu tendințe picante.
Boabele de cafea dau semne că sunt gata, asemenea popcornului:
- – la un prim pocnet, știm că datorită aburului, boabele cresc în dimensiune, dobândesc o suprafață netedă și uniformă. Practic, cam începe să se simtă mirosul de cafea. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să o mai lăsăm mai mult de maxim două minute, mai ales dacă prăjim cafeaua pentru filtru. Prin prăjire, zaharurile și acizii de caramelizează și descompun.
- – al doilea pocnet al cafelei anunță că boabele de cafea sunt gata pentru a fi folosite în prepararea cafelei de la espressor.
Prăjirea artizanală permite controlarea pe deplin a boabelor de cafea, oferă o prăjire lentă și omogenă. De aceea, preferăm să mizăm pe o metodă tradițională de prăjire a boabelor de cafea, care păstrează întocmai calitățile de excepție a oricărei cafele. Asta pentru că știm ce poate face, cunoaștem modul în care acționează. Așa cum v-am mai povestit, deseori vorbim cu bobul de cafea. Îl alintăm, îl privim cu gingășie. Ne uimește povestea sa de fiecare dată, iar drumul pe care-l parcurge din îndepărtate teritorii până la noi în prăjitorie e o călătorie deloc lipsită de peripeții, ceea ce face ca povestea să fie și mai uimitoare. Așa că să știți că noi nu doar prăjim cafeaua, facem magie chiar!