Cappuccino e acea cafea cu spumă, pe care efectiv o adorăm pentru că ne dă senzația că timpul stă în loc și tot ce trebuie să facem e să ne răsfățăm cu un… cappuccino. Sigur, mulți vor spune că e mai mult pentru femei, că domnii nu se joacă cu băuturi de-astea blânde, însă noi spunem că un cappuccino bun face poftă oricui.
Adorat peste tot în lume, cappuccino are chiar o zi internațională dedicată. Pe 8 noiembrie e Ziua Internațională a Cappuccino-ului, iar cum nouă ne place să spunem povești, iată și povestea unei băuturi atât de îndrăgite…
Cu origini italiene, legenda vorbește despre un ordin călugăresc („capucini”) și un anume călugăr Marco d’Aviano, care purta robă maronie, cu glugă ascuțită. Se pare că Marco d’ Aviano a jucat un rol important în bătălia din 1683, atunci când trupele creștine i-au învins pe otomanii care au lăsat în urmă „o cafea otomană”, pe care creștinii au numit-o „cappuccino”, după ce au îndulcit-o cu lapte și miere. (sursa diane.ro)
Dincolo de aceste legende despre care nu știm dacă s-au întâmplat sau nu, anul 1930 este anul care marchează apariția acestei cafele cu lapte și spumă pe care o îndrăgim și consumăm chiar și azi. Erau timpurile în care espressorul căpăta o notorietate tot mai ridicată. La cappuccino, importantă e spuma de lapte, care-i conferă un gust aparte. Se spune că italienii consumă acestă băutură doar dimineața, niciodată în timpul zilei, după sau înainte de mese. Nu știm de ce, însă probabil există o explicație în aceste tradiții specifice.
Cappuccino e tot o cafea care are aceleași beneficii și proprietăți ca espresso-ul, numai că e o cafea mai lungă și dulce. Rețeta e cam aceeași în oricare colț de lume: 30 ml de cafea espresso sau 20 de ml de cafea ristrettor, peste care se toarnă 160 de ml de cremă de lapte. Tocmai această cremă de lapte îi conferă o dulceață aparte, fapt care îi face pe mulți să nu mai adauge și zahăr atunci când beau cappuccino.
Dacă vrei să te bucuri de un cappuccino preparat ca la mama lui acasă, din boabe de cafea atent culese și prăjite cu lemn de fag în prăjitoria noastră, te așteptăm în locația noastră de pe strada Vasile Alecsandri, nr.4, în Iași. Acum că știi unde ne găsești pentru savura un cappuccino delicios sau o cafea cu un gust autentic și unic în Iași, ce mai aștepți?