Espresso are legătură cu espressorul, construit și brevetat în 1884, de către Angelo Moriondo din Torino. În 1901, Luigi Bezzera a găsit o metodă prin care să scurteze timpul pe care-l petreceau la cafea angajații săi. Un aparat de făcut cafea, prevăzut cu o valvă care se deschide și permite aburului să preseze apa fierbinte. Aparatul putea face o mie de cafele pe oră, scrie wikipedia.ro. Totuși, procedeul schimba gustul cafelei. După ani în care metoda a tot fost vândută, de-abia în 1947 apare espressorul care nu schimbă gustul cafelei. În 1950, Ernest Valente automatizează complet procesul de producție și brevetează primul espressor automat.
Câți dintre noi pleacă de acasă fără să bea cafeaua (espresso)? Prea puțini… Câți dintre noi nu spun „hai, ieșim la o cafea?” chiar și atunci când poate nu-și comandă cafea? Câți dintre noi nu s-au gândit de-atâtea ori oare cum i-a venit în minte celui care a inventat băutura asta atât de fascinantă o idee care să scrie istorie pentru totdeauna? Toate astea sunt întrebări care leagă cafeaua nu doar de ideea de a-ți lua acea doză de energie de care ai nevoie în fiecare zi. Ci și de istorie și prietenie.
Forma pură a cafelei
Și cum cafeaua se poate pregăti în fel și chip, am zis să scriem și noi despre preferința noastră, espresso-ul. Scurt, aproape ca un shot. Pentru mulți, espresso e expresia cafelei dure, însă espresso e mai mult de atât… espresso e forma pură a cafelei, modalitatea de a experimenta savoarea și intensitatea cafelei în cel mai simplu mod posibil… Espresso-ul nu e doar un „shot de cafea”, e esența cafelei.
În italiană, espresso înseamnă forțat. Nu e nimic forțat într-o cafea, numai că atunci când ne referim la cafeaua preparată la filtru și espresso, cea din urmă are capacitatea de a pompa aroma într-un mod în care noi să ne bucurăm cu adevărat de calitatea cafelei.
„Procesarea espresso-ului e ca și cum ai privi cafeaua printr-o lupă”
Aşa spunea Stephen Morrisay, campion mondial barista în 2008. Și nu-i deloc de mirare, căci acesta e definiția cafelei aromate, în formă aproape pură, cu retrogust persistent și intensitate de care îți aduci aminte. E expresia rafinamentului. Și nu, espresso-ul nu are o cantitate mai mare de cafeină. E doar un mit scornit probabil de cei care nu înțeleg cafeaua în modul în care o înțelege un pasionat de cafea.
Espresso e definit de boabele de cafea folosite și de cât de prăjite au fost acestea. După cum bine știți, noi avem grijă să prăjim boabele de cafea cu lemn de fag și foc redus. Astfel nu pierdem deloc din proprietățile cafelei. Așa că e foarte posibil ca acel gust intens și unic pe care-l resimțiți după fiecare cafea Maison du Cafe să ni se datoreze. Nu de alta, dar ne cam punem amprenta asupra fiecărui sortiment pentru că iubim cafeaua și ne place să o evidențiem în toată splendoarea.
Deci… un espresso, vă rog!
„Espresso este pentru Italia ceea ce șampania este pentru Franța.” (Charles Maurice de Talleyrand)