fbpx

Călătorește în Columbia savurând o cafea din acele ținuturi

Columbia e ca un rai într-un univers mult prea pe fugă… o fi și acesta unul dintre motivele pentru care, în 2021, Columbia primea o recunoaștere la care multe state tânjesc- cel mai fericit loc din lume.

Denumirea acestui tărâm are legătură cu Cristofor Columb. Deși istoricii susțin că acesta n-a ajuns în realitate aici, argumentul care contrazice această supoziție e că pe atunci, Panama făcea parte din Columbia.

De ce povestim toate astea?

Pentru că ne-am propus să facem o incursiune în țările din care provin boabele de cafea care ajung în prăjitoria Maison du Cafe, urmând a fi prăjite la foc domol, cu lemn de fag, artizanal, cum ne place nouă…

Când eram mici, ne aducem aminte cum mama cumpăra cafea Brazilia și Columbia. Nici nu știm dacă așa era brandul sau chiar era vreo legătură cu locurile în care există culturi întregi de cafea. Ni se părea un loc tare departe, aproape de neatins… azi, un zâmbet se ițește pe chip când ne gândim că-n câteva ore putem fi acolo.

Legătura cu trecutul care se vrea uitată: Escobar

Columbia e cu adevărat impresionantă. Jungla amazoniană, munții, plajele de o spectaculozitate rară și orașele protejate UNESO sunt doar câteva dintre atracțiile care reușesc să convingă turiști din întreaga lume să-și petreacă vacanța aici. Și pe lângă toate astea și habitatul natural, plantațiile de cafea. Oh, cafeaua!

Columbia s-a făcut remarcată și cu ajutorul lui Pablo Escobar. Azi, columbienii încearcă să se desprindă de tot de trecutul întunecat al țării, însă mirajul turiștilor tocmai de la Escobar pornește. În America Express, celebrul show de televiziune, în edițiile în care concurenții erau în Columbia, unii localnici au explicat că acea istorie a lui Escobar nu îi definește. Că mesajul pe care Columbia vrea să îl transmită azi e cu totul altul: Columbia e un loc pitoresc. Modernul se îmbină într-un mod autentic cu tradiționalul… mesajul e ca o invitație de genul „vino să ne cunoști cum suntem acum, nu cum am fost cu decenii în urmă”.

Peste 5000 de ferme de cafea sunt în Columbia

Datele arată că există aproape 770 000 de hectare de cafea pe teritoriul Columbei. Sunt cam 50 000 de ferme de cafea în Columbia. Toate astea fac ca statul columbian să fie cel de-al treilea exportator de cafea din lume.

Legenda spune că planta de cafea a fost adusă în Columbia pe la 1700. La început, dădea mai multe bătăi de cap fermierilor. S-au gândit inclusiv la faptul că solurile nu sunt fertile pentru așa culturi. Apoi, au pus pe seama climei. Au încercat. Au experimentat. Așa au ajuns să trăiască de pe urma cafelei… toată lumea bea cafea în Columbia, inclusiv copiii, care o preferă cu lapte.

Gabriel Garcia Marquez și alte lucruri mai puțin știute despre Columbia

Columbia a dat lumii unul dintre cei mai remarcabili scriitori din toate timpurile, pe Gabriel Garcia Marquez. Prin scrierile sale, Garcia Marquez ne-a purtat prin tărâmurile lumii latine din America de Sud.

Nu știm dacă știți, dar „tejo” se numește sportul național al Columbiei. Acesta pare destul de periculos. Participanții aruncă în gropi niște discuri de metal. Doar că aceste gropi din lut sunt umplute cu praf de pușcă. În momentul impactului discului cu solul și praful de pușcă… boom! Totul explodează. Parcă nu v-ați încumeta, nu?

Ce mai are Columbia? Are pădure amazoniană, în care trăiesc sute de triburi. O treime din suprafața Columbiei este acoperită cu pădure amazoniană. Apoi, nu știm dacă știi, dar știai că există delfini roz? Eh, îi găsești în Columbia. Nu mulți, întrucât se pare că au mai rămas vreo 20 de exemplare, fiind pe cale de dispariție…

Capitala Bogota e amplasată la cea mai înaltă altitudine din lume. În plus, există o biserică în subteran, la vreo 200 de m sub pământ. E amenajată într-o fostă mină de sare. Încă e funcțională și e un veritabil punct de atracție. Ce să-ți mai spunem… că în Columbia cresc palmierii cei mai înalți și că smaraldele de aici sunt extrem de apreciate. Se estimează că cel puțin 70% din smaraldul folosit pentru crearea de bijuterii în întreaga lume provine de aici, din Columbia.

Columbia e cu adevărat o destinație de vacanță pentru cei care vor să exploreze ținuturi de la capătul lumii. E suficient să vezi câteva imagini și ți se taie respirația. E suficient să te documentezi și spui că ți-ai dori să ajungi acolo unde trecutul și prezentul conviețuiesc armonios, fără bariera a tot ce înseamnă evoluție și dezvoltare.

O carte și o cafea sunt ca un bilet de călătorie

Se spune că o carte îți oferă oricând o călătorie în locuri necunoscute. Și la cafea e cam la fel… așa că e mai greu s-ajungi în Columbia, dar să savurezi o cafea autentică din Columbia e chiar simplu.

Trebuie doar s-arunci un ochi în magazinul online www.maisonducafe.ro și aproape că spui că ți-ai luat deja bilet spre Columbia. Ai să înțelegi și mai bine treaba asta cu călătoria când vei savura în tihnă o ceașcă de cafea din boabe atent culese și prăjite cu lemn de fag. Închizi ochii și te vizualizezi pe tărâmuri columbiene… e frumos să visezi, nu?

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.
Aici găsești principiile noastre la folosirea datelor cu carcater personal.