Cum știi ce cafea cu arome ți se potrivește

E o diferență între a bea o cafea și a savura o cafea. Dar și între o cafea simplă și o cafea cu arome. Unora, dacă le spui despre cafea cu arome, s-ar putea să se uite ciudat. Pe când alții se lasă mai ușor purtați pe tărâmul unor savori care mai de care mai apetisante.

O cafea bună e cafeaua care-ți place. Cafeaua care se pliază perfect pe gustul tău. Cafeaua care te face să zâmbești, nu doar să te trezești. Cafeaua care miroase bine. Și care te ademenește… cafeaua ta.

Boabele de cafea au arome naturale, „din fabricație”

            „Eu nu stric cafeaua, nu vreau o cafea cu arome!”, auzim des. Nu ne mai miră. Dă-i unui italian o cafea cu arome și s-ar putea să-ți dea la schimb o replică pe care n-ai s-o uiți prea ușor. Numai că… orice sortiment de cafea are o notă aparte, o aromă. Așa vine din „fabricație”. Deci, vorbim de cafea cu arome nu doar atunci când am creat noi un sortiment propriu de cafea sau când am adăugat un sirop, ci chiar și atunci când bem o cafea simplă.

Dacă nu bei cafeaua pe fugă, simți din plin aceste arome. Pentru că și cafeaua, atunci când e savurată, se adulmecă. De exemplu, nu știm dacă știi, însă cafeaua din boabe spălate au o aromă mai intensă decât cele procesate prin meoda naturală.

Aromele nu strică o cafea bună. Îi adaugă un plus de ceva… o fac aparte. O fac să fie în felul celui care o bea. O cafea cu arome e ca o cafea simplă. Ține de gust. Unii preferă cafeaua simplă, fără lapte, fără zahăr, cât mai concentrată. Alții, din contră, vor o cafea în care de-abia simt gustul cafelei. E greșită vreuna dintre abordări? Nu. Și asta doar pentru că arată gusturile diferite pe care le avem inclusiv în privința cafelei. Mai ales în privința cafelei, subliniem noi.

Dintre Arabica și Robusta, Arabica vine la pachet cu note fructate, de nuci sau chiar ciocolată. E o cafea dulceagă. Sau mai dulceagă decât rigida Robusta, care e un pic mai amară, mai dură.

Sortimente proprii de cafea cu arome, create în prăjitoria Maison du Cafe

            Noi, în prăjitoria de cafea Maison du Cafe ne-am jucat cu aromele. Nu cu mult avânt de la bun început. Nu ne-am gândit că o cafea cu arome ar fi pe placul multor pasionați de cafea bună, zdravănă și cu gust uimitor, persiste. Dar am încercat. Nici nu mai știm dacă nu cumva prima cafea cu arome a fost chiar Marghiloman. Se simte gustul de tărie. Gustul înțepător de rom de Jamaica. Gustul care deschide simțuri. Gustul care-ți amintește de nobilime. Gustul singurei rețete de cafea românească. A fost ușor, am avut de unde să ne inspirăm. Dintr-o legendă care tot circulă de decenii și care a reușit să ne fascineze. Dar după…

            După am prins gustul aromelor și chiar am început să fim în prăjitorie ca într-un laborator al lui Dexter. Facem teste multe până stabilim tușa finală a unei cafele cu arome. E nevoie să fim siguri că e dozajul potrivit, că aroma de cafea nu intră într-un con de umbră… totuși, aroma trebuie să potențeze cafeaua, nicidecum să o marginalizeze. Și-așa i-a ieșit lui Aldo o cafea cu aromă de vanilie, o cafea cu aromă de caramel, o cafea cu aromă de ciocolată, o cafea cu aromă de cookies, o cafea cu aromă de nocciola, o cafea cu aromă de cardamom și alte sortimente pe care le-am tot rotit de-a lungul timpului.

            O cafea pe gustul tău n-are nicio legătură cu recomandările nici celui mai priceput meșter al cafelei. Numai că… fii pregătit. Ajungi să afli ce cafea ți se potrivește de-abia după ce experimentezi multe gusturi. Poate zeci. Te pui în pielea unui fin degustător și când simți c-aia-i aroma care te reprezintă, acolo te oprești.

Cafeaua e în acord și cu tipul de personalitate pe care îl ai

            Ni se întâmplă deseori să stăm la povești despre cafea. Ne place să descoasem gustul celor care ne trec pragul. Mai ales atunci când avem în față un cafegiu ușor nehotărât, dar și tentat să experimenteze sortimente noi. Îl întrebăm ce-i place, poate chiar cum e el ca persoană. Toate au legătură cu sortimentul de cafea care trebuie să definească și personalitatea celui care consumă cafeaua. Unii beau cafea din obșnuință. Alții vor să se trezească. Unii pentru că le place. Și mai sunt și cei care beau cafea, dar nu știu de ce beau cafea.

Cafea simplă sau cafea cu arome, nici nu mai contează. Fiecare are un motiv pentru care bea o cafea. Mai ales când deja ți-ai definit gustul…

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.
*Reducerea nu se aplică la produsele aflate deja în promoţie