Cafea El Salvador: o aromă inconfundabilă

Călătoria noastră în jurul provinciilor în care culturile de cafea sunt la loc de cinste continuă cu El Salvador. Micuța republică are o populație de numai 6,5 milioane de locuitori, potrivit wikipedia.org. În schimb, are peisaje care-ți taie respirația, o cafea cu gust inconfundabil și o istorie din care nu lipsesc cuceririle și dominațiile.

            Interesant este că El Salvador este singura țară din lume în care poți plăti cu bitcoin. Ba mai mult, din 2021, bitcoin este monedă națională, alături de dolarul american.

Culturile de cafea, importante în economia statului

          Se pare că-n secolul al XIX-lea, culturile de cafea au ținut economia statului El Salvador. Doar că aceste culturi de cafea erau controlate de câteva familii. O oligarhie a cafelei, am putea spune. Prosperau cei care aveau aceste culturi de cafea, nu și cei care lucrau pe domenii, nu și cei care făceau cea mai grea muncă. Cam cum s-a întâmplat mai peste tot, nu?

            Lucrurile s-au mai schimbat ușor în bine prin secolul al XX-lea. A fost posibil și pentru că s-au luat o serie de măsuri menite să sprijine această componentă esențială în economia statului- culturile de cafea El Salvador.

Fenomene meteo extreme

          Dacă intenționați să descoperiți chiar pe îndelete și la propriu El Salvador, să știți că vremea s-ar putea să vă facă surprize când vă e lumea mai dragă. Au fost ani în care ploile au devastat la propriu culturile agricole, oamenii fiind aproape de pragul foametei.

            În afară de cafea, El Salvador este țara cu peste o sută de vulcani. Dintre aceștia, Izalco, Santa Ana și San Miguel sunt cei mai activi. În plus, nu lipsesc nici cutremurele. Nu dintr-alea mici, ci chiar serioase ca intensitate și cu efecte devastatoare de multe ori.

Turismul în El Salvador

            Turiștii care ajung în El Salvador vin pentru plaje și vulcani. Țara este vizitată anual de peste un milion de turiști. Nu-i deloc rău pentru un stat așa mic. Apoi, El Salvador impresionează și prin siturile arheologice naturale, acele locuri în care sălbăticia de odinioară și măreția naturii creează un peisaj feeric.

            Și… am mai adăuga noi, cafeaua. O cafea ca la mama ei nu se compară nu nimic altceva. E suflet. E emoție pură. E ca un ritual la care ești ademenit și la care, dacă nu participi, s-ar putea să nu fii prea bine văzut. S-ar putea, că n-am citit pe nicăieri c-ar fi chiar așa. Iar noi, dacă am ajunge în El Salvador, am sta numai pe plantațiile de cafea și-am explora toate aceste culturi de cafea în parte.

            Localnicii sunt foarte ospitalieri și ți se adresează cu respect. În schimb, ai grijă că nu e tocmai o țară sigură. De fapt, este sigură, însă sunt orașe în care n-ar strica puțină vigilență. Cei care au ajuns deja pe-acolo spun că mai ales unitățile bancare sunt păzite cu arma în mână, deci… la ce ne-am putea gândi?

            Așadar, din ce-am mai răsfoit noi, am găsit ca motive pentru o vizită în El Salvador. Vulcanii, cafea, lejeritatea cu care poți vizita țara într-un periplu de doar câteva zile, orașele vechi- păstrate aproape intacte, ca-n vremea coloniilor, plajele superbe, faptul că este o țară ieftină și chiar o țară foarte prietenoasă cu animalele.

Cafeaua originară din El Salvador poate fi experimentată și la Maison du Cafe

          E mai greu s-ajungi în El Salvador, dar e simplu să testezi cafeaua din El Salvador. De exemplu, cafeaua El Salvador Finca Himalaya este o cafea procesată natural, cu note fructate, de tărie medie. E o cafea arabica, deci nu foarte amăruie. Și o găsești la noi, la Maison du Cafe.

            Ca orice boabe de cafea care ajung în prăjitoria de cafea Maison du Cafe, și boabele de cafea El Salvador sunt prăjite artizanal, cu lemn de fag. Sunt apoi puse cu grijă în pungi special create, care permit cafelei să respire și să-și mențină savoarea și proprietățile nealterate.

            Toți putem ajunge în El Salvador cu degetul pe hartă. Și cel mai important e că toți ne putem imagina cum e să fim acolo doar savurând o cafea cu gust intens, o cafea El Salvador de la Maison du Cafe. Ca un coffee lover călător autentic și cu ceva mai multă imaginație.

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.
*Reducerea nu se aplică la produsele aflate deja în promoţie