Transport gratuit la comenzi peste 149 lei

20% DISCOUNT la prima achiziție dacă te înscrii la NEWSLETTER (excluse produsele aflate în promoție)

Cafea Etiopia

Cafea Etiopia Maison du Cafe

Cafea Etiopia, între fascinația turistică și tărâmul unei cafele unice

Continuăm călătoria în țările din care provine cafeaua care ajunge în prăjitoria Maison du Cafe și ajungem în Etiopia, un ținut african cuprins încă într-o aură de necunoscut. Mai puțin exploatată turistic față de alte țări africane, Etiopia are farmecul ei și o istorie pe alocuri surprinzătoare. De exemplu, Etiopia n-a fost niciodată colonie. Asta chiar și-n condițiile în care s-a aflat sub ocupație italiană și s-a dorit să fie pe deplin cucerită. Doar Etiopia și Rusia au bifat această performanță de-a lungul istoriei…             E una dintre cele mai sărace țări. Dar și printre cele mai vechi din lume. Numele „Etiopia” are rezonanță greacă și înseamnă „fețe arse”. Cel mai probabil, referirea era la pielea închisă la culoare a etiopienilor. Localnicii sunt calzi, ospitalieri, în pofida traiului modest. Are o populație care depășește 100 de milioane de locuitori.

Timpul are altă dimensiune

Timpul are altă dimensiune în Etiopia… se pare că e singura țară cu 13 luni în calendar. Nici ziua nu începe cum suntem noi obișnuiți. Asta doar pentru că ei consideră că ziua trebuie să înceapă în zori. Adică imediat ce răsare soarele, nu la 12 noaptea cum e la noi. Asta înseamnă că ei măsoară timpul începând cu ora 6 dimineață.

Latura creștină și contrastul dat de triburi

Etiopia e unul dintre cele mai vechi așezăminte creștine din toată lumea. Și încă are o populație surprinzător de numeroasă de creștini.

Legenda spune că tableta cu cele 10 porunci pe care Dumnezeu i le-a înredințat lui Moise pentru a le răspândi în lume se află pe tărâm etiopian. E o legătură biblică pe care etiopienii o prețuiesc. Așa cum fac și cu bisericile care sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Le prețuiesc pentru ei, nu pentru alții. Poate de asta nici nu-i interesează dacă i-ar putea sau nu impresiona pe turiști, în sensul că ei sunt mândri de ei și pentru ei înainte de toate.

            Etiopia, ca oricare alt stat în care există comunități tribale, e ușor contrastantă. Sunt câteva triburi care își duc traiul așa cum citim prin cărți. Tot ce-i indispensabil pentru noi, pentru oamenii din triburi e necunoscut. Uimirea e de ambele părți: tu, turistul, care încă nu înțelege cum de unii s-au ferit atât de mult de civilizație; și el, omul din trib, pentru care tu ești ca un obiect de studiat. Ca aspect, poți fi la fel. Însă comportamental, totul e ca o prăpastie.

            Etiopienii încă mai folosesc plante medicinale pentru a se trata de anumite afecțiuni. Însă asta nu-i un lucru rău, din contră. Inclusiv medicina recunoaște calitățile și proprietățile curative ale unor ierburi.

Cafeaua din Etiopia

Eh, și-ajungem să vorbim în călătoria noastră și despre cafea. Etiopia are culturi de cafea extrem de apreciate. De aceea, Etiopia ocupă locul cinci în lume la producția de cafea.

            Etiopienii nu că prețuiesc cafeaua, ci văd în cafea ceva divin. Au un ritual tradițional de preparare și servire. Dacă ajungi în Etiopia, nu cumva să refuzi o cafea. E ca și cum i-ai insulta. A-ți oferi o cafea e un mod de a-ți spune „bine ai venit!”.

            Curiozitatea întâlnită ca ansamblu asupra Etiopiei e definitorie și pentru cafeaua din Etiopia. Culturile de cafea sunt la înălțimi considerabile.  Nu știm dacă tocmai cultivarea la altitudini mari dau nota distinctivă cafelei etiopiene.

Încă e mult tradițional aici. Tradiția de a culege manual boabele de cafea înseamnă atenție și grijă. Fermierii etiopieni știu asta. Și fac tot posibilul să păstreze artizanalul în tot ce înseamnă proces de culegere. Astfel, cafeaua etiopiană, indiferent de soi și regiune de proveniență, ajunge să se distingă de alte cafele prin trăsături puternice, gust solit, aromă intensă și cremozitate naturală.

Soiuri de cafea din Etiopia în prăjitoria Maison du Cafe

E ușor să lucrăm cu cafeaua etiopiană. Povestea artizanală cu care pleacă boabele de cafea din Etiopia e continuată în prăjitoria Maison du Cafe, unde sunt boabele de cafea prăjite la foc domol, cu lemn de fag. Proprietățile nu le sunt deloc alterate, ci chiar intensificate.

          Etiopia Djimmah, Etiopia Sidama, Furla, Muliphein sau Etiopia Yirgacheffe sunt doar câteva dintre sortimentele de cafea proaspăt prăjită pe care le găsiți pe www.maisonducafe.ro . Mai sunt și altele, însă vă lăsăm pe voi să le descoperiți. Fiecare are o poveste aparte. Fiecare cucerește în mod distinct gustul pasionatului de cafea. Trebuie doar să te lași purtat de arome și gusturi…

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere 20% la prima comandă

Datele cu caracter personal sunt folosite și protejate în conformitate cu legislația în vigoare.

*Reducerea nu se aplică la produsele aflate deja în promoţie

Whatsapp Icon