Transport gratuit la comenzi peste 179 lei

20% DISCOUNT la prima achiziție dacă te înscrii la NEWSLETTER (excluse produsele aflate în promoție)

La ce anume trebuie să fii atent când alegi un sirop pentru cafea?

La ce anume trebuie să fii atent când alegi un sirop pentru cafea?

Chiar dacă mulți preferă să bea cafeaua în formă pură, fără lapte, zahăr sau alte adaosuri, la fel de mulți preferă o cafea cu arome. Și cel mai simplu mod de a obține o cafea cu arome e să folosești un sirop pentru cafea. Oferă un gust aparte, doar că specialiștii atrag atenția în privința acestui supliment. Explicăm imediat de ce.

Cum se obține, de fapt, un sirop pentru cafea

Vă mai aduceți aminte de anii copilăriei? Cum pregătea mama siropul? La noi, punea zahărul la topit, adăuga ceva esențe, lăsa totul la fiert, până scădea cât de cât și amestecul devenea ușor dens și cam aia era. Tehnica aceasta de acasă nu e foarte diferită de rețeta celor care fac siropurile. Lichidul obținut este dulce, evident. Folosit în cafea, o îndulcește. Și în funcție de aromă, îi conferă un plus de savoare.

De ce nu e bine să faci exces de sirop pentru cafea

În primul rând, din cauza adaosului de zahăr. Un sirop pentru cafea are extrem de mult zahăr în compoziție. Dacă vei citi eticheta produsului, ai să te convingi de treaba asta și s-ar putea să nu-ți mai trebuiască sirop pentru cafea. Dar asta-i altă discuție…

Sigur, vei spune că nu pui o cantitate generoasă. Ok, însă cam toate produsele alimentare au zahăr. Iar doza zilnică recomandată este de maxim 6 lingurițe de zahăr pe zi (24 de grame), în cazul femeilor, și maxim 9 lingurițe de zahăr pe zi (36 de grame), în cazul bărbaților.

Consumul de zahăr are câteva efecte deloc benefice pentru sănătate, cum ar fi: oboseală, instabilitate, senzație de disconfort, dureri de cap, dezorientare, unele afecțiuni ale creierului. Contează mult stilul de viață, cât de activi suntem pe parcursul unei zile și cam ce mâncăm în general.

Apoi, aromele unui sirop pentru cafea pot fi naturale sau artificiale. Și-aici e o discuție amplă, care duce la aceeași concluzie în final- moderație, cât mai rar și mai degrabă nu. Aromele naturale provin din surse naturale. Adăugate în cafea, acestea nu strică gustul cafelei, ci îl potențează uneori. În schimb, dacă e să avem în vedere aromele artificiale, ține cont că acestea sunt fabricate în laboratoare, deci e foarte posibil ca gustul cafelei să aibă de suferit.

Conservanții dintr-un sirop pentru cafea au rolul de a prelungi termenul de valabilitate a produsului. Cel mai bine este să fii precaut atunci când citești pe etichetă prezența mai multor conservanți. Asta arată că produsul a fost creat să reziste, nu neapărat să-ți aducă și un plus de sănătate. Acidul citric și acidul ascorbic sunt conservanți naturali, de care nu trebuie să te ferești, cu proprietăți antioxidante și capacitatea de a nu modifica gustul produselor în care se folosesc.

Nu e imposibil ca un sirop pentru cafea să fie bun pentru sănătate. Dar contează mult ce conține

Nu desființăm siropul pentru cafea, doar că îți spunem să ai grijă ce alegi. Nu întotdeauna o etichetă frumoasă e și sănătoasă. Caută să vezi mai degrabă din ce e făcut siropul. Sunt mulți înlocuitori inclusiv pentru zahăr, cum ar fi trestia de zahăr, stevia, agavele sau mierea de albine.

Așa cum am spus mai sus, ai grijă ca la conservanți, pe etichetă să fie trecuți conservanți naturali, cum ar fi acidul citric și acidul ascorbic. De exemplu, grijă mare la produsele care conțin benzoați sau sorbați. Nu sunt buni pentru sănătate, nu fac altceva decât să producă posibile alergii sau reacții adverse atunci când sunt folosiți mai mult decât trebuie.

Grijă trebuie să arăți și când vine vorba despre coloranți. Atenție, amarantul sau tartrazina sunt coloranți puternici, în unele state chiar interziși să fie folosiți din cauză că produc alergii sau hiperactivitate.

Alege întotdeauna înțelept, îndreaptă-te spre producători mici, locali

Un producător local, un antreprenor mic n-are niciun interes să-ți vândă iluzii. El știe că un client se câștigă prin onestitate, iar garanția unui produs de calitate face întotdeauna un client să revină.

Așadar, când cauți inclusiv un sirop pentru cafea, caută un producător local. S-ar putea să rămâi surprins când ai să afli că unii producători mici încă folosesc metode tradiționale de preparare a siropurilor.

Fii atent la textura unui sirop pentru cafea. Dacă e prea dens, se va dizolva mai greu. Însă nici prea apos să nu fie, căci atunci s-ar putea să nu fie tocmai de calitate.

Există o diversitate amplă de arome atunci când ne gândim la un sirop pentru cafea. De altfel, orice sirop ai folosi, nu e musai să-l folosești doar la cafea. Îl poți adăuga în ceai, limonade sau alte bături.

Dacă te-am bulversat, îți spunem la final că la Maison du Cafe ai opțiunea unor sortimente de cafea cu arome. Fie că e vorba despre vanilie, rom, ciocolată, caramel, biscuiți sau cardamom, toate au garanția unor ingrediente de calitate. În plus, ține cont că orice cafea are propriile arome și note originale, așa că mai întâi asigură-te că mai are nevoie de un potențiator de arome și-abia apoi apelează la un sirop pentru cafea. S-ar putea să fii uimit.

Whatsapp Icon