Inconjurul lumii la o ceasca de cafea

Credem în zicala „atâtea state, atâtea obiceiuri”, inclusiv când vine vorba despre cafea. Deși am fi tentați să ne gândim la faptul că o cafea rămâne o cafea la urma urmei, indiferent de zona în care ne-am afla, nu-i chiar așa. De la japonezii care nu alocă o mare considerație cafelei la italienii care nu concep să-și înceapă ziua fără a servi cafeaua la bistro-ul de la parterul locuinței, totul e poveste și stil de viață. Și, surprinzător sau nu, scandinavii par a fi cel mai mari consumatori de cafea, nicidecum italienii, așa cum ne-am fi gândit noi, sinceri să fim.

Depănând amintirile de când eram copii, n-avem cum să nu ne amintim ibricul în care mama pregătea cafeau musafirilor. Românii și-au cultivat acest „viciu” care oferă atât de multă plăcere, încât azi putem observa o varietate de moduri în care cafeau nu doar că poate fi preparată, ci poate fi și servită. Sigur, tot în categoria „amintiri” includem și primul contact cu cafeaua „to go”, moda americană care ne-a cucerit și pe noi în ultimii ani. Ce, nu vă mai amintiți filmele în care nu era măcar o scenă în care unul dintre actori să oprească la o „tarabă” pentru a-și lua cafeaua la pachet, înainte de a ajunge la birou?

Dacă la noi au prins aromele, laptele, zahărul, adică nu ne complicăm cu tot felul de neobișnuințe când vine vorba despre cafea, află că finlandezii obișnuiesc să pună în cafea… brânză. Evident, un sortiment creat special pentru cafea, pe care-l consumi la final. Am spus să specificăm acest lucru, că poate vă trece prin minte să încercați cu cașcaval sau telemea și n-am vrea să nu înțelegeți savoarea… În Etiopia, pesemne că e un întreg ritual când vine vorba despre cafea: cafeaua e proaspăt prăjită pe jar și e servită celor prezenți (de regulă, se adună grupuri de prieteni sau mai mulți membri ai familie) în timp ce în încăpere se simte parfumul de tămâie sau orice alt parfum puternic.

Călătorim spre Maroc, acolo unde cafeaua e un pic „înțepătoare” datorită condimentelor (piper, nucșoară) pe care marocanii obișnuiesc să le folosească. În Brazilia, „furnizorul” principal de cafea pentru oricare loc de pe glob, cafeaua se bea fierbinte și cu lapte. Turcii pregătesc cafeaua la nisip, iar deseori îți vor oferi, alături, să servești și tradiționalul rahat. Când vorbim despre turci, curios e acea cafea tradițională în care îmbină usturoiul și mierea, așa-numita „rețetă a bătrânului Mauru”. Nouă, cel puțin, chiar nu ni se pare deloc… îmbietor!

Despre americani, știm deja că preferă o cafea slabă, cât mai lungă, care să te tot țină. În Mexic, există o rețetă tradițională pentru cei care își imaginează că trăiesc o adevărată experiență atunci când savurează o cafea: preparată într-un vas de lut, cafeaua e infuzată cu un amestec de scorțișoară și zahăr nerafinat. Acest „procedeu” îi dă o savoare aparte, aș că în cazul în care ajungeți prin Mexic, cereți o cafea tradițională.

Periplul nostru continuă și ajungem în însorita Italie. Sigur că aici, „shot-ul” de cafea, adică acel espresso care te trezește instant e o obișnuință pentru italieni, însă sunt unele locuri în care să nu te mire dacă vei primi lângă cafea și câteva felii de lămâie. Pare a fi o combinație care urmărește să intensifice aroma cafelei. Trecem pe un alt continent, într-o altă țară: Jamaica. Cafeaua e servită cu rom, deseori, așa că n-ar trebui să ne mire felia de portocală pe care o vom vedea servită alături. Și-n Germania sunt zone în care se preferă această combinație între cafea și rom, doar că nemții mai adaugă și frișcă. Rămânem în Europa… mai exact, în Grecia, unde documentările noastre ne-au arătat că grecilor le place frappe-ul. Cu gheață, cafea, lapte condensat și apă rece, ideal mai ales pentru zilele toride.

După un așa voyage prin lume, parcă ni s-a făcut și dor de ducă, însă după cum știți, pandemia ne cam obligă să ne amânăm vacanțele. Așa că… noi v-am povestit câte puțin despre cafea, suficient cât să stabiliți unde vreți să poposiți. Dacă aveți cafea la îndemână, trebuie doar să mergeți pe tradiționalul locului pe care-l aveți în minte și imediat vă transpuneți gândurile acolo. Să ne spuneți și nouă până unde ați călătorit! 😉

Inscrie-te
la newsletter...

și ai reducere
10%
la toate comenzile

* Vei primi un cod de voucher pe mail dupa abonarea la newsletter.

** Aceasta promotie nu este cumulabila cu alte promotii in curs.