Oricine poate să-și pregătească o cafea cu lapte. Nu vei fi un barista, dar cine știe, cu puțin exercițiu și cu aparatura potrivită, poate-poate. Important este să știi ce preferințe ai, să alegi o cafea potrivită și un lapte care să intensifice savoarea cafelei, să facă magie în ceașca de cafea.
Ce cafea alegi pentru o cafea cu lapte
Dacă intenția e să spui că orice fel de cafea, află că nu e chiar așa. Cafeaua cu lapte este mai intensă ca gust, cremozitate și aromă. Așa că are nevoie de o cafea care să exprime toate acestea în combinație cu laptele. De exemplu, o cafea cu note de cereale este mai cremoasă, deci se combină mai bine cu laptele. Însă nu în mod obligatoriu, e doar o sugestie.
Că tot suntem Maison du Cafe, poți încerca o cafea cu aromă de caramel sau de cookies cu lapte din magazinul nostru online- www.maisonducafe.ro .
Gustul dulceag al unei cafele cu aromă nu se va pierde deloc prin amestecul cu lapte, ci din contră. Vei obține o cafea și mai savuroasă. Sigur, asta nu înseamnă că o cafea arabica sau robusta ori chiar un amestec între cele două nu se pliază pe o cafea cu lapte. Doar că va trebui să fii atent la cantități. Laptele nu trebuie să facă altceva decât să scoată și mai bine în evidență gustul cafelei.
Ce lapte alegi pentru o cafea cu lapte
Dacă ești adeptul laptelui integral, înseamnă că știi că acesta are cel mai ridicat nivel de grăsimi. E un lapte dulce, cremos, ceea ce înseamnă că va da cafelei din aceste proprietăți: cremozitate și dulceață.
Laptele degresat are cel mai mic conținut de grăsimi. Totuși, să știi că dintre toate tipurile de lapte, are cel mai dulceag gust. Este perfect pentru spumele de lapte pe care le poți adăuga în cafea.
Laptele semi-degresat, folosit în cafeaua cu lapte, creează echilibru. Textura acestuia se îmbină perfect cu cea a cafelei.
După cum observi, nu există lapte greșit pentru o cafea cu lapte, e vorba doar despre gust, despre ceea ce îți place. La urma urmei, e vorba de o cafea cu lapte, nu-i nimic complicat, nu?
Cum se pregătește o cafea cu lapte
În principiu, rețeta este destul de simplă, nu-i nicio filosofie. Pregătești cafeaua. Nu contează că e la ibric, filtru, mokka sau orice alt dispozitiv de preparare a cafelei. Apoi, adaugi laptele. Poți să torni lapte rece, călduț sau să îl faci spumă și să adaugi deasupra. Variază cantitatea de lapte cu cea de cafea după gust.
Dacă vrei să simți cu adevărat aromele celor două ingredinte din cafeaua cu lapte, uită de zahăr. Oricum laptele are o dulceață aparte, deci nu e ca și cum ar fi chiar zero zahăr.
Ce alte cafele cu lapte mai poți să-ți prepari
Pe lângă cafeaua cu lapte clasică, există și alte rețete de cafea cu lapte. Includem aici cunoscutul cappucino, caffe-ul latte, machiatto-ul simplu. Diferența dintre acestea constă în cantitatea de lapte folosită.
De exemplu, la cappuccino, cantitatea este simetrică, 50-50 adică. Doar că pe deasupra vii și cu acea spumă de cafea. Și poate chiar și cu puțină scorțișoară.
La caffe latte, cantitatea de lapte este dublă față de cantitatea de cafea. De exemplu, peste un espresso adaugi de două ori mai multă cantitate de lapte. Altfel spus, pui două măsuri de lapte la o măsură de cafea concentrată.
La macchiato simplu nu trebuie să adaugi lapte decât sub formă de spumă, într-un strat subțire. În acest caz, aroma cafelei se păstrează foarte bine.
Și uite că mai există o specialitate de cafea cu lapte, des întâlnită în Spania și Portugalia. Se numește cortado. Aceasta este și nu prea este un cappuccino. Nu are spuma de deasupra și la preparare se folosesc cantități egale de lapte și cafea. Mai întâi torni espresso-ul în ceașcă și apoi completezi cu la fel de multă cantitate de lapte fierbinte.
Oricum ar fi, cafeaua cu lapte este o alegere perfectă în orice moment al zilei. Laptele mai taie din tăria cafelei, așa că nu-ți face griji că e prea multă cafea. Profită de ofertele de pe www.maisonducafe.ro și pregătește-ți o cafea cu lapte fix pe placul tău.