De câte ori nu ți-ai zis că parcă are alt gust cafeaua din oraș? Că e mai bună, că e mai tare, că e făcută de un specialist și are tot ce-i trebuie, că e… o cafea perfectă?
Eh, o cafea perfectă nu se bea doar în oraș. Sigur, nu e cazul să te compari cu vreun barista care asta face de ani de zile, dar o cafea perfectă e acea cafea care-ți place ție. Făcută în grabă poate, dar băută în liniște. În care pui tot ce-ți poftește sufletul. Important este să folosești o cafea de calitate și să pui suflet. Asta-i definiția noastră pentru o cafea perfectă.
Acum ai la îndemână tot felul de mașinării de făcut cafea perfectă acasă
A evoluat mult piața cafelei. Dacă ibricul era la putere pe vremuri, acum aproape că nu știi ce espressor sau alte variante să alegi. Ai o mare varietate de produse electrocasnice. Și ibricul rămâne o opțiune, dar mai ai și altele. Nu scumpe, crede-ne. Dar poate vom vorbi despre asta în alt articol.
La ce să fii atent dacă vrei o cafea perfectă la tine acasă
În primul rând, să fii atent la cafeaua pe care o folosești. Alege o cafea de calitate. Una prăjită într-o prăjitorie de cafea. Ai garanția prospețimii, în primul rând, că ți-am mai zis noi de ce prăjitoriile trec pe etichetă data prăjirii, nu a expirării. Apoi, dacă știi că-ți place cafeaua arabica sa robusta sau mixul dintre cele două, pe www.maisonducafe.ro ai de unde să alegi, sunt peste 40 de sortimente de cafea proaspăt prăjită. Sigur îți găsești preferata!
Urmărește să ai în casă o cafea măcinată pentru modul de preparare dorit. Cu alte cuvinte, când cumperi cafea proaspăt prăjită, cere ca boabele să fie măcinate special pentru ibric, moka, espressor, filtru și tot așa. Adică în funcție de ceea ce folosești tu ca mod de preparare. S-ar putea ca tu să spui că nu contează cum e măcinată, însă noi îți spunem că e important. De exemplu, o cafea preparată repede are nevoie de boabe măcinate fin.
Folosește câtă cafea trebuie
Altfel spus, ai grijă la proporția cafea- apă. Un barista ți-ar spune că ideal e să ai un gram de cafea la 15 ml de apă. Doar că… dacă vrei să simți cafeaua și mai intens, atunci poți să scazi cantitatea de apă. Un control eficient al celor două componente- apă și cafea- te ajută să dai cafelei intensitate, tărie și gust profund.
Poate că nu te-ai gândit, dar apa pe care o folosești când pregătești cafeaua chiar contează, are rolul ei. O apă filtrată înseamnă că nu mai are impurități. Iar acest lucru ajută cafeaua să aibă gust intens, să nu îi fie alterate calitățile și proprietățile. O apă dură poate să modifice gustul cafelei.
Ai grijă la temperatura apei cu care pregătești cafeaua
Aparatele moderne te scapă de grija asta, doar setezi ce fel de cafea dorești și ai rezolvat problema. Dar la ibric sau moka, nu e la fel de simplu. Trebuie să fii atent când apa începe să fiarbă, cât timp lași la infuzat amestecul de cafea.
Dacă simți că te-am zăpăcit cu toate aceste informații, nu e chiar așa… am fi avut mult mai multe de spus. Doar că ne-am gândit că pentru un pasionat de cafea, cam astea-s aspectele utile. Nu toți suntem barista ca să ne facem acasă o cafea perfectă, dar putem încerca. La urma urmei, perseverența ne poate face să ne descoperim noi pasiuni, nu?