Cafea ieftină: nu ține cont neapărat de preț. O cafea ieftină poate fi foarte bine o cafea care nu e pe gustul tău. Care nu-și arată proprietățile. Și o cafea ieftină poate fi și acea cafea prăjită în exces, arsă cum s-ar zice.
Am întrebat câțiva dintre clienți ce anume face ca o cafea să fie considerată o cafea ieftină și răspunsurile n-au fost neapărat variate și neașteptate. Evident, toți s-au gândit la preț… doar că noi mergem mai departe și îi invităm pe toți cei care preferă cafeaua să citească eticheta.
Prețul variază. Și de multe ori sunt mai mulți factori care stabilesc prețul. E foarte posibil ca un antreprenor să nu opteze pentru un adaos comercial foarte mare și-atunci îi convine să practice un alt preț. Apoi, mai contează și tot ce e în spatele cafelei: aparatură, oameni, chirii, marketing și tot așa. Deci, prețul pe care o cafea îl are nu înseamnă pur și simplu acea cafea, ci e un întreg mecanism în spate.
Cei care sunt pasionați de cafea chiar știu să facă diferența între o cafea ieftină și una de calitate
Iarăși, n-am vrea să punem semnul egal între preț și calitate, dar nu prea avem încotro. Mai ales că suntem o prăjitorie de cafea și știm ce înseamnă să prăjești cafeaua la temperatura optimă, să știi cu exactitate timpul de prăjire și mai ales să optezi pentru a scrie pe ambalaj data prăjirii, nu a expirării. Am mai vorbit noi despre asta…
Dacă nu ești pasionat de cafea, e foarte posibil să nu îți dai seama de elementele care fac o cafea să fie o cafea ieftină. Și nu te condamnă nimeni pentru asta, e în regulă… doar că atunci când alegi de pe raft o cafea oarecare, ca să nu-i spunem de duzină, citește eticheta și mai ales gândește-te de cât timp e acolo pe raft, cât timp mai are în spate de la prăjire și ce termen mai are până când expiră. Fă la fel și atunci când alegi o cafea de-asta de la un tonomat stradal. Da, e ieftină, dar nici bine nu-ți face, crede-ne.
Te păcălești cu o cafea ieftină?
De cele mai multe ori, da. Și nu ne referim la preț, ci la ceea ce se petrece cu organismul tău în timp, dacă alegi să consumi mereu cafea ieftină. Adică o cafea lipsită de substanță, proprietăți bune, gust desăvârșit și aromă.
Toți știu că o cafea este amară. Da, dar dacă știi să faci diferența între cafele, îți dai seama cu ușurință care cafea are o altfel de amărăciune decât cea naturală…
De ce spunem că în timp? Păi, cam totul are legătură cu sănătatea. Dacă dai zilnic un produs de calitate îndoielnică, organismul nu-ți dă semne imediat, ci în timp. Și aici nu e vorba doar despre cafea, ci cam despre orice include alimentația noastră.
Așadar, data viitoare când alegi o cafea, nu te gândi la o cafea ieftină. Gândește-te să-ți fie bine ție. Și în timp vei înțelege perfect acest mesaj!
O cafea ieftină poate fi și o cafea scumpă
Avantajul prăjitoriilor de cafea este că oferă garanția prospețimii. O prăjitorie de cafea n-are bugete de marketing ca marile branduri și poate de aceea e greu să afli despre prăjitoriile de cafea… există multe cafele de branduri mari și super cunoscute care sunt fix din tipologia cafea ieftină. Cu toate că prețul de la raft nu te-ar duce cu gândul la o cafea ieftină. Paradoxal, nu? Dacă pui cap la cap tot ce-am zis mai spus, vei înțelege și mai bine de ce.
Deci, cum e cu cafeaua ieftină?
În concluzie, o cafea ieftină, dacă e să-i oferim noi o definiție, e o cafea care nu-ți oferă din plin proprietățile cafelei. E fix ceea ce spuneam la început… e o cafea industrializată, prăjită în exces, în care atenția nu cade pe calitate, ci pe cantitate.
La urma urmei, o cafea trebuie să bucure consumatorul de cafea, nu doar să-i dea impresia că îl trezește și-atât. O cafea trebuie să fie un răsfăț. Așa că data viitoare poți fi mai atent când cauți o cafea ieftină.