Câteva tips-uri pentru a te bucura de o cafea fără gust amar
Primul lucru care-ți vine în minte atunci când spui cafea este gust amar. Asta pentru că orice cafea are o doză de amărăciune, datorită compușilor amari. Numai că persistența unui gust amar e dată de mai mulți factori. O cafea fără gust amar înseamnă că ai în ceașcă o cafea de calitate, de ale cărei proprietăți te poți bucura pe deplin. Și faptul că acea cafea a fost tratată corespunzător de la cultivare până la procesare și apoi a trecut printr-un proces de prăjire și de preparare corect.
Unde poți să greșești când tu prepari cafeaua
Putem vorbi despre două categorii de motive care fac ca o cafea să fie cafea fără gust amar sau cafea cu gust amar. Cele care țin de tine, de modul în care prepari cafeaua și cele care au legătură cu alți factori, respectiv cu modul în care s-a făcut extracția boabelor de cafea și modul în care boabele de cafea au fost prăjite.
Așadar, dacă vrei o cafea fără gust amar:
- ai grijă să te asiguri că aparatul în care prepari cafeaua este curățat. Dacă la moka e mai ușoară curățarea, întrucât trebuie oricum să speli recipientul după fiecare utilizare, la aparatele automate, treaba se cam complică. Nu poți să faci tu treaba asta decât dacă te pricepi. În caz contrar, apelează la o firmă specializată în curățarea aparatelor de cafea cam o dată la 3-6 luni. Un aparat de cafea curat înseamnă garanția că vei avea o cafea fără gust amar.
- asigură-te că ai o proporție corectă între cantitatea de apă și cantitatea de cafea. Dacă pui prea puțină cafea, e clar că gustul va fi alterat. Nu e ok să pui nici prea multă cafea, întrucât riști să ai o cafea cu gust intens de amărăciune. Recomandarea noastră este să te joci cu cantitățile până când obții gustul care îți place. Poți inclusiv să amesteci sortimentele de cafea.
- apa folosită la prepararea cafelei influențează gustul acesteia. Inclusiv temperatura, care nu trebuie să fie nici prea fierbinte, dar nici prea rece. Dacă apa are un conținut ridicat de minerale, e foarte probabil ca aroma naturală a cafelei să aibă de suferit. Dacă e o apă slabă calitativ, iar nu este în regulă.
O cafea cu gust amar: cauze care nu țin de tine
Dacă anterior am zis cam care ar putea fi motivele care țin de tine în privința cafelei cu gust amar, vorbim și despre cauzele asupra cărora nu poți interveni direct.
Prăjirea boabelor de cafea este extrem de importantă pentru gustul cafelei. Pentru o cafea fără gust amar, prăjirea trebuie să fie cel mult medie. Asta pentru că o prăjire mult prea intensă a boabelor de cafea înseamnă eliberarea unor uleiuri și compuși care influențează gustul cafelei. Mai exact, îl fac amar.
Ceea ce poți să faci tu este să alegi o cafea proaspăt prăjită, dintr-o prăjitorie de cafea. Verifică eticheta. Să nu fii surprins că la cafeaua industrială vezi doar data expirării. Doar în prăjitorii știi sigur când a fost prăjită cafeaua. Astfel încât te bucuri de proprietățile premium ale cafelei în timp optim.
E foarte posibil ca unele boabe de cafea să fi stat prea mult în apă în momentul în care au fost extrase și procesate. Iarăși, și în acest caz, nu prea ai ce să faci. Poate doar să optezi pentru un aparat de cafea care are reglaj de gust, intensitate și măcinare și reușește să mai domolească amărăciunea, astfel încât să obții o cafea fără gust amar.
Adaosuri în cafea pentru a tăia amărăciunea și a avea o cafea fără gust amar
Chiar dacă indicat e să bei cafeaua fără niciun fel de adaos de lapte, zahăr, siropuri sau alte ingredinte, dacă ți se pare că ai în ceașcă o cafea prea amară, poți pune puțin zahăr. Astfel, compușii amari din cafea nu mai sunt la fel de intenși.
Curios sau nu, unii pun și puțină sare în cafea pentru a-i diminua gustul amar. Nu recomandăm decât în cantități extrem de mici și numai dacă ai mai experiementat și te-ai convins că e în regulă. Nu uita că sarea, ca oricare alt ingredient pe care îl adaugi în cafea, îi influențează nu doar gustul, ci și proprietățile.