Cafea la ibric: ce are în plus rețeta și cum o prepari
Dacă e să dăm timpul înapoi și să ne aducem aminte de copilărie, e imposibil să n-ai în minte imaginea cu cafea la ibric. În acei ani, într-o Românie în care de-abia înțelegeai ce se întâmplă, lumea bea cafea la ibric. Ușor ponosit de-atâtea întrebuințări, păzit cu mare grijă de mama ori bunica pentru a nu da în foc, așa era ibricul care făcea într-o clipă să miroasă întreaga casă a cafea proaspătă.
N-am înțeles atunci care-i șmecheria cu modul în care se prepară o cafea la ibric și când anume știi că-i gata. Ne gândeam că-i o rețetă anume, doar că am înțeles cu timpul că toată treaba era făcută din ochi și după simț. Trebuia să aibă „caimac” ca să fie o cafea bună. Lăsai apoi un pic la limpezit, luai cu lingurița „spuma” sau „caimacul” și o puneai în ceașcă și-abia apoi turnai cafeaua.
Ce delectare, ce amintiri…
Vezi tu, coffee loverule din lumea modernă, s-ar putea ca ție să ți se pară ireale aceste amintiri care ne stârnesc nouă, celor care am copilărit în anii ’90, nostalgii veșnice. Noi n-aveam cafele de specialitate ori aparate sofisticate de preparat cafeaua. Noi aveam ibricul și filtrul. Râșneam cafeaua acasă, cu râșniță dintr-aia de făcea un sunet asurzitor și ne delectam cu cafele nu la orice oră din zi, ci dimineața și la vreme de musafiri.
Cui datorăm rețeta de preparare a cafelei la ibric
Otomanii au fost primii care au pregătit cafeaua la ibric. De altfel, în 2013, UNESCO a inclus în patrimoniul său modul de a prepara cafeaua turcească, adică cafeaua la ibric.
E nevoie de o cafea specială pentru o cafea la ibric?
Nu neapărat, cu toate că sunt sortimente de cafea care se pretează excelent pentru ibric. Dar asta nu înseamnă că e musai să ai o cafea pentru ibric, orice cafea se poate prepara la ibric.
Totuși, cum noi cu asta ne ocupăm, cu cafeaua, îți recomandăm să ai în vedere cafelele din Brazilia și Columbia. Pentru un plus de savoare, poți merge și pe mâna cafelei din Tanzania. Dar e după preferințe.
Ideală pentru o cafea la ibric e cafeaua 100% arabica, din boabe proaspăt prăjite mediu și măcinate fin. Cu cât e mai proaspătă cafeaua, cu atât savoarea este mai intensă, iar tu vei simți din plin proprietățile cafelei și vei simți acel echilibru perfect între aromă și aciditate.
De fapt, aici se face diferența între cafelele pe care le iei dintr-o prăjitorie de cafea și cafelele din comerț, alea de le găsești pe rafturile magazinelor: la cafeaua proaspăt prăjită trecem pe ambalaj data la care am prăjit cafeaua, pe când cei care vând cafea „comercială” nici n-amintesc data prăjirii, ci trec doar data expirării.
Cum se prepară o cafea la ibric
În primul rând, ai nevoie de o cafea măcinată foarte fin. De aceea, când cumperi o cafea pentru ibric de pe www.maisonducafe.ro să fii atent să ne spui cum urmează să prepari cafeaua. Așa vom ști exact cum să o măcinăm. Asta pentru că există diferențe pentru fiecare mod în care alegi să prepari o cafea. Dacă ai și tu o râșniță acasă, poți să-ți macini singur boabele de cafea. Cu cât timpul de măcinare e mai mare, cu atât cafeaua e mai fină, ca o pulbere similară zahărului pudră.
Pune ibricul la foc moderat și adaugă 100-150 ml de apă. Când observi că apa a ajuns la o temperatură ridicată, dar nu a început să dea în clocot, adaugă cafeaua.
Îți trebuie 2 lingurițe de cafea cu vârf pentru o cafea la ibric suficient de tare. Amestecă. Ai grijă să nu dea în clocot cafeaua pentru că așa își pierde din proprietăți și aromă.
Trebuie să fii atent și să iei ibricul de pe foc atunci când observi că încep să se formeze mici bule.
Se dă de pe foc, se așteaptă 1-2 minute pentru a se limpezi și apoi se toarnă în ceașcă.
Simplu, nu?
De ce o cafea la ibric: ce avantaje are
Cafeaua la ibric rămâne cea mai veche metodă de preparare a cafelei. Câte bucătării, atâtea obiceiuri, numai că beneficiile cafelei rămân aceleași pentru o cafea la ibric:
- păstrează un conținut ridicat de cofeină, ceea ce înseamnă mai multă energie, atenție și concentrare pentru cel care bea o cafea la ibric;
- are un gust aparte, simți din plin aroma cafelei;
- ca orice cafea, stimulează menținerea unei greutăți optime, are proprietăți antiinflamatorii și contribuie la menținerea unui nivel optim al zahărului în organism.